Mortex: Toepassingen, Voordelen en Kosten

Ben je op zoek naar een veelzijdige en stijlvolle afwerking voor je vloeren, wanden of zelfs meubels? Dan is Mortex precies wat je nodig hebt. Dit unieke materiaal combineert de robuustheid van beton met de elegantie van natuursteen, en biedt een scala aan mogelijkheden voor elke ruimte in je huis.

Mortex, een decoratieve pleister op basis van cement en kalk, is niet alleen mooi maar ook praktisch. Het is waterdicht, onderhoudsvriendelijk en kan over bestaande oppervlakken worden aangebracht zonder breekwerk. Of je nu een moderne of traditionele inrichting prefereert, Mortex past zich moeiteloos aan jouw stijl aan.

Wat is Mortex?

Wanneer je zoekt naar een unieke afwerking voor je huis, kom je al snel Mortex tegen. Maar wat is Mortex precies? Dit moderne materiaal combineert de kracht van beton met de esthetiek van natuursteen, waardoor het een favoriet is voor zowel traditionele als moderne interieurs. Mortex is een decoratieve pleister gebaseerd op cement en kalk, gekend voor zijn veelzijdigheid en stijlvolle uitstraling.

Een van de meest opvallende eigenschappen van Mortex is de mogelijkheid om het op diverse ondergronden aan te brengen zonder dat er breekwerk nodig is. Dit maakt Mortex een ideale keuze voor renovatieprojecten, aangezien het direct op een bestaand oppervlak kan worden toegepast. De samenstelling bevat geen kunsthars, waardoor het verschilt van Beton Ciré, en bestaat voornamelijk uit kalk.

Mortex is niet alleen esthetisch veelzijdig, maar ook functioneel superieur. Het is waterdicht en onderhoudsvriendelijk. Voor het onderhoud volstaat gewoonlijk het stofzuigen en reinigen met groene zeep of een neutrale allesreiniger. Incidenteel onderhoud met olie of wax helpt vlekken te verminderen. Bovendien is Mortex hittebestendig en perfect compatibel met vloerverwarming, wat het een slimme keuze maakt voor elke ruimte in je huis.

De afwerkingsopties van Mortex zijn eveneens veelzijdig. Je kunt kiezen tussen een ruwere of gladdere finish, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je interieur. Ongeacht de gekozen finish, Mortex biedt een duurzame, scheur-, kras- en slijtvaste oppervlakte. Dit maakt het een ideale optie voor vloeren, maar ook voor wanden, badkamermeubels, en zelfs als stijlvolle betonlook op ander meubilair of decoratieve elementen.

Mortex staat bekend om zijn betonlook, maar biedt meer warmte en een natuurlijke steenuitstraling die passend is bij zowel moderne als traditionele inrichtingen. Het is een voordelig alternatief voor natuursteen, zonder in te boeten op de esthetiek of functionaliteit.

Eigenschappen van Mortex

mortex eigenschappen

Mortex, een veelzijdig materiaal dat zijn oorsprong vindt in een unieke samenstelling van mineralen, kalk en micromortel, onderscheidt zich door enkele essentiële eigenschappen. De combinatie van duurzaamheid, waterdichtheid en flexibiliteit maakt het een uitzonderlijke keuze voor zowel binnen- als buitenprojecten. Hieronder verkennen we deze kenmerken in detail.

Duurzaamheid

Mortex is oersterk en duurzaam, vergelijkbaar met natuursteen. Dit maakt het bestand tegen dagelijkse slijtage, krassen en scheuren. Het harspercentage in sommige Mortex producten ligt aanzienlijk hoger dan bij traditionele droge mortel, waardoor de stuclaag zelf volledig waterproof is en dus extra duurzaam. Bovendien hechten kalkresten, vuil en bacteriën zich niet gemakkelijk aan een Mortex oppervlak, wat het onderhoud vereenvoudigt. Dankzij deze eigenschappen behoudt Mortex zijn esthetiek en functionaliteit over lange termijnen.

Waterdichtheid

Mortex staat bekend om zijn uitzonderlijke waterdichtheid. Al bij een dikte van slechts 1mm is Mortex waterdicht, wat het uitermate geschikt maakt voor toepassing in natte ruimtes, zoals badkamers, keukens, maar ook zwembaden en vijvers. Deze waterdichte kwaliteit elimineert de noodzaak voor een nabehandeling tegen vocht, wat bijdraagt aan een efficiëntere installatie en langere levensduur. Het materiaal, door zijn naadloze afwerking, voorkomt niet alleen de accumulatie van vocht maar zorgt ook voor een hygiënische omgeving vrij van schimmel en bacteriën.

Flexibiliteit

Mortex's flexibiliteit is een ander sleutelkenmerk dat het onderscheidt van traditionele bouwmaterialen. Het kan aangebracht worden op diverse ondergronden en in verschillende structuren, kleuren en effecten om een authentieke look te geven die past bij elke stijl. Of het nu gaat om de renovatie van een oud gebouw of de afwerking van een nieuw project, Mortex kan moeiteloos worden geïntegreerd zonder de noodzaak voor uitgebreid breekwerk. Deze flexibiliteit biedt eindeloze creatieve mogelijkheden voor architecten en ontwerpers om unieke en gepersonaliseerde ruimtes te creëren.

Door deze samenhangende eigenschappen van duurzaamheid, waterdichtheid, en flexibiliteit, biedt Mortex een veelzijdige en stijlvolle oplossing voor een breed scala aan toepassingen.

Waar kan het geplaatst worden ?

mortex badkamer

Mortex biedt een veelzijdige toepassing voor vrijwel elk oppervlak in je huis of buitenruimte. Of je nu een nieuwe look wilt geven aan je badkamer, keuken of zelfs het zwembad, Mortex biedt een duurzame en stijlvolle oplossing. In dit deel duiken we dieper in de mogelijkheden van Mortex in verschillende ruimtes.

Mortex in de Badkamer

De badkamer is een plaats waar hygiëne en vochtbestendigheid van het allergrootste belang zijn. Mortex is 100% waterdicht en kan dus perfect gebruikt worden op zowel de vloeren, muren als in de douche. De naadloze afwerking voorkomt de opbouw van schimmels en bacteriën en maakt het eenvoudig om schoon te houden. Bovendien kan Mortex in verschillende kleuren toegepast worden, waardoor een persoonlijke toets aan de ruimte wordt gegeven. Of je nu gaat voor een minimalistische uitstraling of een levendige kleurencombinatie, Mortex kan volledig aangepast worden aan jouw wensen.

Mortex in de Keuken

De keuken is het hart van het huis en vereist materialen die bestand zijn tegen de dagelijkse slijtage. Een Mortex keukenblad biedt niet alleen een moderne en strakke uitstraling, maar is ook uiterst praktisch. De hittebestendigheid van Mortex maakt het ideaal voor plaatsen waar hete pannen en schalen gebruikt worden. Daarnaast is het een hygiënische keuze, omdat het oppervlak eenvoudig te reinigen is en geen ruimte biedt voor bacteriën om zich te nestelen. Dankzij de vele afwerkingsmogelijkheden, kun je een unieke betonlook creëren of juist kiezen voor een gladde, glanzende afwerking.

Mortex in het Zwembad

Niet alleen binnen, maar ook voor buitenapplicaties is Mortex een uitstekende keuze. Voor zwembaden biedt Mortex een naadloze en waterdichte oplossing die jarenlang meegaat. Het materiaal is bestand tegen chloor en andere chemische producten die normaal in zwembaden gebruikt worden. Los van de praktische voordelen, opent Mortex ook de deur naar creatieve ontwerpmogelijkheden. Het kan toegepast worden in verschillende kleuren en texturen, daarbij een visueel indrukwekkend resultaat creërend. Stel je voor, een zwembad dat naadloos overgaat in de omliggende terrasvloer, gecreëerd met dezelfde Mortex afwerking voor een unieke, luxe uitstraling.

Toepassingen van Mortex

mortex muren

Mortex is een veelzijdig materiaal dat je kunt gebruiken voor verschillende doeleinden in en rond je huis. Van wandafwerking tot meubels, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Hieronder verkennen we de belangrijkste toepassingen van Mortex die jouw ruimte een unieke en moderne uitstraling geven.

Wandafwerking

Wandafwerking met Mortex biedt een naadloos en esthetisch aantrekkelijk alternatief voor traditionele wandbekledingen zoals tegels of verf. De waterdichte eigenschappen maken het een ideale keuze voor ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad zoals badkamers en keukens. Je kunt kiezen uit een breed scala aan kleuren en afwerkingen, waardoor je precies de look creëert die past bij jouw stijl. De toepassing van een glanzende waslaag zorgt bovendien voor een eenvoudige reiniging en onderhoud, houdend je wanden vlekkeloos en stijlvol.

Vloerafwerking

Het gebruik van Mortex voor vloerafwerking is populair vanwege de duurzaamheid en flexibiliteit. Het kan worden aangebracht op vrijwel elke ondergrond en zorgt voor een strakke, naadloze look die moeilijk te bereiken is met traditionele vloermaterialen. Bovendien is Mortex bestand tegen dagelijks gebruik en eenvoudig schoon te houden, wat het een praktische keuze maakt voor drukbezochte ruimtes. Of je nu gaat voor een industriële betonlook of een warmer, natuursteenachtig effect, Mortex kan worden aangepast aan je persoonlijke voorkeur.

Meubels en Accessoires

Naast vloeren en wanden kan Mortex ook gebruikt worden om meubels en accessoires een unieke afwerking te geven. Denk aan keukenwerkbladen, badkamermeubels, of zelfs decoratieve objecten. Mortex is sterk genoeg om dagelijks gebruik te weerstaan en biedt een breed scala aan designmogelijkheden. Van subtiele kleurnuances tot opvallende effecten, met Mortex kun je jouw creativiteit de vrije loop laten.

Muren

Mortex is niet alleen geschikt voor binnenmuren, maar kan ook gebruikt worden voor buitentoepassingen. Het biedt bescherming tegen de elementen en voegt tegelijkertijd een esthetische waarde toe aan de buitenkant van jouw woning. Of je nu een moderne uitstraling wilt of een meer traditionele flair, Mortex biedt de flexibiliteit om de buitenmuren van je huis compleet te transformeren. De duurzame en natuurlijke componenten van Mortex zorgen ervoor dat je muren er jarenlang mooi uit blijven zien.

Voordelen van Mortex

mortex voordelen

Mortex biedt tal van voordelen voor een breed scala aan toepassingen, van badkamers tot keukens en zelfs buitenshuis. Dit materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid, waterdichtheid en esthetische flexibiliteit. Hieronder worden de belangrijkste voordelen van Mortex uitgelicht.

Esthetisch Aantrekkelijk

Mortex staat bekend om zijn uitzonderlijke schoonheid en aanpassingsvermogen. Dankzij de veelzijdige natuur kun je kiezen uit een breed palet aan kleuren en afwerkingen om elke ruimte een unieke uitstraling te geven. Of je nu gaat voor een minimalistische, industriële of zelfs een meer rustieke look, Mortex past zich moeiteloos aan jouw persoonlijke stijl aan. De naadloze afwerking zorgt bovendien voor een strakke en moderne uitstraling, waardoor muren, vloeren en meubels transformeren tot echte blikvangers.

Makkelijk te Onderhouden

Een ander significant voordeel van Mortex is het onderhoudsgemak. Doordat het materiaal honderd procent waterdicht is en een hoge weerstand biedt tegen slijtage, zijn oppervlakken afgewerkt met Mortex bijzonder eenvoudig te reinigen. Vuil en vlekken kunnen moeiteloos worden verwijderd met een vochtige doek, wat het ideaal maakt, vooral in keukens en badkamers waar hygiëne cruciaal is. Bovendien is de behoefte aan kostbaar en tijdrovend onderhoud minimaal, waardoor jij meer tijd overhoudt om te genieten van je prachtig afgewerkte ruimtes.

Veelzijdig in Gebruik

De veelzijdigheid van Mortex is werkelijk opmerkelijk. Of het nu gaat om de renovatie van een oud gebouw of de afwerking van een nieuw project, Mortex is een fantastische keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Dit materiaal kan op vrijwel elke ondergrond worden aangebracht, wat betekent dat je bestaande oppervlakken kunt transformeren zonder de noodzaak van ingrijpende sloopwerkzaamheden. Van badkamerwanden en keukenbladen tot buitenmuren en zwembaden, Mortex biedt een duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing die de tand des tijds zal doorstaan.

Door deze unieke combinatie van visuele aantrekkingskracht, onderhoudsvriendelijkheid en flexibele toepassingsmogelijkheden is Mortex uitgegroeid tot een favoriet onder architecten, ontwerpers en huiseigenaren. Het biedt ongekende mogelijkheden om persoonlijke en stijlvolle ruimtes te creëren die niet alleen prachtig zijn om te zien, maar ook buitengewoon functioneel en duurzaam zijn.

Nadelen van Mortex

Hoewel Mortex veel voordelen biedt, zijn er ook enkele punten waar je rekening mee moet houden. Hier duiken we dieper in de nadelen die gepaard gaan met het kiezen voor Mortex als afwerkingsmateriaal.

Kostbaar

Een belangrijk punt om in overweging te nemen is de prijs van Mortex. Mortex is over het algemeen duurder dan traditionele afwerkingsmaterialen. De hogere kosten komen voort uit het feit dat het aanbrengen van Mortex arbeidsintensief is en uitgevoerd moet worden door specialisten. Dit vakmanschap heeft uiteraard zijn prijs.

Afwerkingsmateriaal Gemiddelde Prijs per m²
Mortex Hoger dan gemiddeld
Traditioneel Lager dan Mortex

Ruwe Afwerking

Hoewel sommige mensen een voorkeur hebben voor de robuuste en stoere look die Mortex biedt, kan het materiaal voor anderen te ruw aanvoelen. Vooral in omgevingen waar kleine kinderen rondlopen, kan een te harde of ruwe vloer als een minpunt gezien worden. Het oppervlak is gevoelig voor krassen, wat extra aandacht vereist bij het schuiven van meubels of andere activiteiten die de vloer kunnen beschadigen. Het onderhoud kan ietwat intensiever zijn in vergelijking met andere materialen, vooral als het gaat om het behoud van het uiterlijk en de aanpak van eventuele krasjes.

Hoewel deze nadelen voor sommigen misschien niet zwaar wegen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn alvorens een beslissing te nemen. Mortex biedt een unieke en esthetisch aantrekkelijke optie, maar het is essentieel om het volledige plaatje te zien, inclusief eventuele beperkingen.

Wat is de mortex prijs per m2

mortex prijs

Bij het overwegen van Mortex voor jouw project, is het essentieel om bewust te zijn van de prijzen om je budget goed te kunne bepalen. De prijs per m2 voor Mortex varieert aanzienlijk, meestal tussen €8 en €42. Deze variatie is te wijten aan verschillende factoren, zoals de laagdikte en de korrelsoort - cruciale elementen die het eindresultaat en de kosten beïnvloeden.

Laagdikte Korrelsoort Prijs per m²
Dun Fijn €8 - €42

De keuze voor de dikte van de laag en het type korrel hangt af van de toepassing en het gewenste esthetische resultaat. Voor een duurzame en esthetisch aantrekkelijke afwerking is het belangrijk om deze elementen zorgvuldig te overwegen.

Andere factoren die een rol spelen in de prijsbepaling zijn de mortex plaatser, de bereikbaarheid, en de staat van de ondergrond. Het is vaak zo dat de prijs stijgt in moeilijk bereikbare plaatsen of als de ondergrond voorbereidende werken vereist. Daarnaast kunnen de tarieven van vaklui variëren, dus het is aan te raden om meerdere offertes te vergelijken. Door offertes te vergelijken, kun je een duidelijk beeld krijgen van de marktprijzen en zo de beste deal voor jouw project vinden.

Let er ook op dat naast de basisprijs voor het materiaal, bijkomende kosten kunnen optreden voor accessoires en specifieke afwerkingen zoals een beton cire spaantje, essentieel voor de applicatie, of een epoxy schraaplaag om de ondergrond te verbeteren. Deze extra's kunnen de prijs beïnvloeden maar zijn vaak cruciaal voor een succesvol eindresultaat.

Het is duidelijk dat de prijs van Mortex afhangt van meerdere variabelen, en een goede planning en onderzoek zijn essentieel. Door alle factoren in overweging te nemen, kun je een geïnformeerde keuze maken die past bij jouw esthetische voorkeuren én budget.

Welke kleuren zijn er beschikbaar ? Bekijk de kleurenkaart

mortex kleuren

Wanneer je overweegt jouw interieur of exterieur te verfraaien met Mortex, is een van de eerste vragen die je jezelf stelt waarschijnlijk: Welke kleuren zijn er beschikbaar? Mortex biedt een veelheid aan kleuropties die perfect kunnen passen bij elke designvisie die je voor ogen hebt. Van levendige tinten tot meer subtiele en natuurlijke kleuren, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

De Basiskleuren van Mortex omvatten rood, groen, blauw, geel, zwart, wit, grijs en bruin. Deze brede selectie biedt een solide basis voor het creëren van jouw ideale ruimte. Maar wat Mortex echt uniek maakt, is de mogelijkheid om maatwerkkleuren te ontwikkelen door het toevoegen van speciale kleurenpoeders aan de mix. Door droog Mortex-poeder te mengen met gekleurde poeders en Bealcryl 2 mengvloeistof, creëer je een glad mengsel dat geheel aan jouw specifieke wensen kan worden aangepast.

Het mengen en aanbrengen van Mortex is echter geen doe-het-zelf taak. Het vereist de vaardigheid en expertise van een professional om de subtiele nuances in kleur en textuur te bereiken waardoor Mortex zo speciaal is. Deze aanpak zorgt ervoor dat je niet alleen de kleur krijgt die je wenst, maar dat deze ook duurzaam en waterdicht is vanaf slechts 1mm dikte, waardoor het perfect is voor gebruik in badkamers, keukens en zelfs buitentoepassingen.

Voor wie op zoek is naar inspiratie of specifieke kleuren, biedt Mortex een kleurenkaart waarop je alle beschikbare kleuropties kunt bekijken. Zo krijg je een visueel beeld van hoe de kleuren er in werkelijkheid uitzien en hoe ze bij kunnen dragen aan het realiseren van jouw droomontwerp. Onthoud wel dat de uiteindelijke uitstraling kan variëren afhankelijk van de applicatiemethode en de specifieke mix van ingrediënten, dus overleg met een gespecialiseerde Mortex-applicateur is essentieel.

Kan ik mortex zelf aanbrengen of plaatsen

mortex plaatsen

Mortex aanbrengen lijkt misschien eenvoudig, maar vereist een bepaalde mate van vakmanschap en precisie. De techniek en vaardigheid die nodig zijn om een esthetisch aantrekkelijke en duurzame afwerking te garanderen, maakt het inhuren van een specialist aan te raden. De complexiteit van het werk hangt af van verschillende factoren waaronder de gewenste afwerking en de toepassing op wanden of vloeren.

Essentiële Overwegingen

  • Vaardigheden en Ervaring: Mortex-applicatie is een kunst op zich. Professionals hebben jaren ervaring en kennen de kneepjes van het vak om een gladde of juist een gewenste ruwe afwerking te bereiken.
  • Gereedschap en Materiaal: Voor een correcte aanbreng is specifiek gereedschap nodig. Dit varieert van spatels tot mengapparatuur, welke niet altijd binnen handbereik is voor de gemiddelde doe-het-zelver.
  • Waterdichtheid en Duurzaamheid: Een correcte aanbreng zorgt ervoor dat Mortex volledig waterdicht is. Dit is vooral cruciaal in natte ruimtes zoals badkamers. Een foutieve applicatie kan leiden tot vochtproblemen en schade.

Overweeg Professionele Hulp

Mortex toepassen vergt niet alleen precisie in de aanbreng maar ook kennis van de ondergrond en de voorbereiding daarvan. Professionele applicateurs hebben toegang tot een breed scala aan kleuren en kunnen advies geven over de beste kleurcombinaties en afwerkingen afhankelijk van de ruimte en het gewenste effect.

Kortom, hoewel het technisch mogelijk is om zelf Mortex aan te brengen, is het vanwege de complexiteit, benodigde vaardigheden en het risico op fouten sterk aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. De investering in deskundige applicatie waarborgt een langdurig mooie en functionele afwerking, waardoor u uiteindelijk op lange termijn zowel tijd als geld bespaart.

Conclusie

Het kiezen van Mortex voor jouw project biedt een wereld aan mogelijkheden. Van wanden tot vloeren en zelfs buitenruimtes, de veelzijdigheid en esthetische aantrekkelijkheid maken het een favoriet onder velen. Het is echter cruciaal om je bewust te zijn van de hogere kosten en de noodzaak voor een professionele applicatie om de duurzaamheid en waterdichtheid te garanderen. Met een breed scala aan kleuropties en de mogelijkheid om maatwerkkleuren te creëren, kun je jouw ruimte echt personaliseren. Vergeet niet dat de uiteindelijke uitstraling afhankelijk is van de applicatiemethode en de mix van ingrediënten dus een gespecialiseerde Mortex-applicateur inschakelen is essentieel. Door de juiste keuzes te maken en te investeren in vakmanschap zal Mortex jouw ruimte transformeren in iets unieks dat zowel mooi als functioneel is.

Veelgestelde Vragen

Is Mortex onderhoudsvriendelijk?

Mortex is inderdaad erg onderhoudsvriendelijk en vormt daarmee een praktische keuze voor zowel vloer- als wandbekleding in vele ruimtes.

Is Mortex duur?

Het unieke karakter en de veelzijdigheid van Mortex rechtvaardigen de hogere prijs in vergelijking met sommige andere materialen. De kosten variëren tussen €75 en €125 per vierkante meter, afhankelijk van de specificaties van het project.

Wat kost Mortex per m2?

De prijs voor het plaatsen van een Mortex vloer ligt tussen de €75 en €125 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief het aanbrengen en afwerken, maar exclusief de voorbereiding van de ondergrond.

Kan Mortex tegen water?

Ja, Mortex is uitermate geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers, vanwege zijn waterdichtheid vanaf een dikte van slechts 1mm.

Hoe werkt Mortex?

Mortex combineert de look van beton met de eigenschappen van natuursteen en is al waterdicht bij een dikte van 1mm over twee technische lagen. Dit voorkomt de noodzaak voor een aparte nabehandeling tegen vocht.

Toepassingsgebieden

Contacteer ons

Vrijblijvend voor meer info

FORNAX
E-Mail: info@fornax-concrete.be