Betonvloeren voor het woongedeelte: Welke kosten moeten worden berekend?

kosten voor betonvloer

Een betonnen vloer (chape) is de onmisbare basis voor elk type vloerbedekking in het woongedeelte. Sommige mensen plannen het direct zelf als enige vloerbedekking. In ons gesprek met de kostencontrole-expert maken we duidelijk welke kosten er voor de betonnen vloer gemaakt kunnen worden en welke verschillen in kosten er zijn.

Vraag: Welke kosten moeten worden berekend voor een betonnen vloer?

Kostencontrole expert: Dit is altijd afhankelijk van welk type dekvloer u wilt laten installeren en in welke dikte - en of u deze direct wilt gebruiken als vloerbedekking voor de vloer van de kamers (dit is ook mogelijk).

Daarom moet men eerst een onderscheid maken:

  • Cementdekvloeren
  • calciumsulfaatdekvloeren en
  • Zichtlijnen

Lees ook: Polybeton vloer: Voordelen en Nadelen met kostprijs advies

Cementdekvloeren

Cementdekvloeren behoren tot de meest voorkomende dekvloeren in woongebouwen. Het grote nadeel van dit type dekvloer is echter de zeer lange droogtijd, die tot een maand of meer kan duren.

In ruil daarvoor is de cementdekvloer echter de meest stabiele en vooral de meest rendabele dekvloer. De kosten voor de installatie liggen grofweg in de orde van 20 EUR per m² en 40 EUR per m². De prijs wordt altijd bepaald door de installatiemethode, de montagehoogte van de dekvloer en de kosten voor de isolatie die ook wordt aangebracht.

U kunt meer lezen over deze dekvloeren en hun kosten hier

Calciumsulfaatdekvloeren

Calciumsulfaatdekvloeren, ook wel anhydrietdekvloeren of AE genoemd, zijn iets duurder dan conventionele cementdekvloeren. Terwijl cementdekvloeren ongeveer 1,50 EUR per m² tot 2 EUR per m² per cm bouwhoogte kosten, kosten anhydrietdekvloeren ongeveer 2,50 EUR per m² tot 3,50 EUR per m² per cm bouwhoogte.

Er moet echter rekening worden gehouden met het feit dat bij calciumsulfaatdekvloeren de benodigde bouwhoogte meestal met ongeveer een derde kan worden verminderd - het totale kostenverschil is dus zeer klein.

Ook hier spelen de bouwhoogte, de installatiemethode en de individueel gegeven installatie-inspanning een doorslaggevende rol in de prijs.

Zichtstreepje

Als u de geïnstalleerde betonvloer later direct als vloerbedekking wilt gebruiken, liggen de kosten hiervoor in een heel ander bereik. Het idee dat je geld zou kunnen besparen door te besparen op een andere vloerbedekking is helaas niet juist.

Reeds voor de dekvloer zelf moet u tijdens de installatie tot 40% hogere kosten berekenen. De dekvloer moet dan meerdere malen worden geschuurd en gesiliconiseerd, geïmpregneerd of verzegeld, wat verdere hoge kosten met zich meebrengt. Uiteindelijk kan men kosten in de orde van grootte van 100 EUR per m² tot 120 EUR per m² voor de vloer op zich nemen. In het geval van bijzonder luxueuze ontwerpen in een materiaalmix met verschillende inlegwerken kan dit uiteindelijk leiden tot een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van deze kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten een betonnen vloer leggen in onze hal, woonkamer, eetkamer en keuken, die we later direct als vloer willen gebruiken. De totale oppervlakte is 52 m².

WerkPrijs
Schraapkosten met extra kosten voor de productie van zichtbare dekvloeren1.716 EUR (1.092 EUR dekvloerkosten + 624 EUR extra kosten voor zichtbare dekvloer)
4 schuurcycli voor "zijdeglans", bescherming en afdichting van de vloer3.588 EUR
Totale kosten dus5.304 EUR
Totale kosten per m² vloeroppervlak102 EUR pro m²
Kosten per m² vloeroppervlak naast de kosten in ieder geval (normale dekvloerproductie)69 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifieke versie van een betonnen vloer onder bepaalde lokale omstandigheden. Ook de kosten voor andere zichtbetonvloeren kunnen aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een betonnen vloer in het woongedeelte?

Kostencontrole expert: Natuurlijk zijn er veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  • welk type betonvloer wordt geïnstalleerd
  • welke installatiehoogte wordt gekozen
  • welke installatiemethode wordt gebruikt
  • voor zichtbare dekvloer: welke versie van de vloer wordt gekozen
  • met zichtbare dekvloer: welke glansgraad moet worden geslepen
  • voor zichtbare dekvloer: welke bescherming van de vloer wordt gekozen (silicificatie, impregnatie, coating, enz.)

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden voor de uitvoering van een betonnen vloer in het woongedeelte - er zijn dus ook zeer grote prijsverschillen mogelijk. Door een goede planning vooraf kunt u een goede inschatting maken van de latere kosten.

Toepassingsgebieden

Contacteer ons

Vrijblijvend voor meer info

FORNAX
E-Mail: info@fornax-concrete.be